Verwarm 100 ml water en smelt er de suiker in. Eenmaal de suiker gesmolten voeg je de rest van het water toe. Hierdoor daalt de temperatuur.
Doe je kefirkorrels in een plastiek vergiet of leg een doek in een metalen vergiet. Spoel de korrels even met koud stromend water.
Weeg 100 gr korrels af.
Doe de korrels in een glazen pot met afsluitbaar deksel. Giet er het afgekoelde water op en leg er de 2 vijgen en de halve in schijfjes gesneden bio citroen bij. Sluit je pot
Zet de pot 2 dagen op kamertemperatuur en open elke dag het deksel 1 tot 2 keer, zodat teveel druk kan ontsnappen.
Na 2 tot max 3 dagen giet je de kefir in een vergiet en vang je het drankje op in een plastiek of glazen kom. Doe het drankje in een fles en zet ze nog 2 dagen in de koelkast. Dan is ze klaar om te drinken.
Kefirkorrels bewaren
Uit je 100 gr kefirkorrels heb je nu tussen de 160 tot 200 gr kefirkorrels gekregen. Ofwel herbegin je zoals boven ofwel laat je de korrels rusten tot je weer een drankje wil maken.
Om kefir te laten rusten ga je als volgt tewerk.
Haal de vijg en citroen en eventueel andere toevoegingen uit je korrels. Spoel de korrels onder koud water.
Laat 100 ml water opwarmen en smelt er 100 gr suiker in. Doe er meer water bij, zodat je water koud wordt. Doe de kefir korrels in een afsluitbare pot en giet het water er over. Zet ze max 2 weken in de koelkast en ververs dan op dezelfde manier het water.