1 bundel peterseliestengelsde blaadjes in voor later
5 zwarte peperbolletjes
1 klkurkuma
1 kl appelciderazijn
Voor de afwerking
1 blik tomatenbio
3 wortelenfijngesneden
1 bundel platte peterseliede blaadjes
300 gr diepvrieserwtjes
100 gr quinoagespoeld onder koud stromend water
1 stengel selderfijn gesneden
1 courgettefijn gesneden
2 uienfijngesneden
Instructies
De bouillon
Maak eerst en vooral de bouillon. Dat duurt lang, want de gelatine en andere voedzame bestanddelen moeten uit de botten onttrokken worden. Heb je een snelkookpan of hoge druk pan, dan gaat het sneller. In een gewone pot laat je de kip gedurende 3 uur zacht pruttelen, in een snelkookpot slechts 45 min.
Doe de kip met alle ingrediƫnten in een grote kom. Zet de kip onder water en breng zachtjes aan de kook. Schuim het oppervlakte een paar keer af. Er komt meestal een bruinig schuim bovendrijven dat je kan afscheppen met een lepel.
Wanneer er geen schuim meer bovenkomt kan je het vuur lager zetten zodat het water net niet kookt. Laat de kip op deze manier garen. In een gewone pot kan je na ongeveer 30 min tot 1 uur (naargelang de grootte van de kip) de kip uit de pot halen en het vlees verwijderen. Doe het karkas dan weer in de bouillon en laat gedurende nog minsten 2,5 uur verder net onder het kookpunt borrelen.
In een snelkookpot, die je onder druk zet, doe je na 15 tot 30 minuten de kip uit de pot. (Vergeet niet om de druk af te laten alvorens je deksel te openen). Haal het vlees van het karkas en voeg dit dan terug toe aan de bouillon. Laat dit nog 30 minuten onder hoge druk garen.
Haal de kippen karkas uit de bouillon en giet de verkregen bouillon door een zeef in een propere pot. Je kan dit nu laten afkoelen om bouillon te hebben of verder afwerken als kippensoep. De overgebleven groenten en kruiden en het karkas mag je weggooien.
Als je de bouillon laat afkoelen, dan kan je het vetlaagje makkelijk wegscheppen en krijg je een magerder bouillon. Maar vergeet niet dat ook het vet in dit geval veel voedzame bestanddelen bevat.
De soep
Doe een lepel olijfolie in een grote kom en bak hierin de uien tot ze mooi zacht worden. Voeg de wortelen en de selder toe en laat deze kort meestoven. Voeg de tomaten en de bouillon toe en breng alles aan de kook.
Voeg de goed gespoelde quinoa toe en laat ongeveer nog 12 minuten koken, tot de quinoa zo goed als klaar is. Proef en kruid met peper en zout.
Voeg de courgette en de doperwten toe en laat nog 2 minuten koken. Voeg ook het in stukjes gescheurde kippenvlees toe zodat het warm wordt.
Schep in kommetjes en overstrooi met fijngesneden peterselie. Dit is een volledige en voedzame maaltijd, maar indien gewenst kan je er een goed stuk brood met boter bij eten. Smakelijk