Was de prei zorgvuldig zodat alle aarde weg is. Snij de prei in stukken. Schil de ui en snij deze ook in stukken. Pel de look en snipper fijn.
Smelt de boter (of olijfolie) in een pan en stoof de ui, de look en de prei zacht aan. Voeg de kastanjes toe.
Giet er de bouillon over en laat ongeveer 30 minuutjes zachtjes koken. Controleer of de groenten gaar zijn.
Mix de soep zorgvuldig en passeer ze eventueel door een zeef voor een fijnere soep. Kruid met peper en zout.
Net voor het opdienen zet je de mixer nog even in de soep en voegt wat klontjes boter toe, terwijl je mixt.
Voor de salade
Verwijder de harde kern en de buitenste blaadjes van het witloof en snij het in fijne stukjes. Snij geen heel lange stukjes, want die passen niet op een lepel. Rasp wat sinaasappelschil en wat limoenschil over het witloof.
Pers ook wat sap van de limoen over het witloof. Meng het. Kruid met peper en zout
Snij de topjes van de oesterzwammen (of enoki) en trek ze in stukken. Bak deze in een hete pan met wat boter. Kruid met peper en zout.
Opdienen
Verwarm je borden. Leg wat witloofsla langs de kant van een bord en leg de paddenstoelen er op. Giet er de soep rond en dien direct op.