Kook de erwtjes kort in een kom gezouten water met een lepeltje bicarbonaat. Giet ze na 4 minuten af en spoel met koud water. In een potjes verhit de room en laat hem wat inkoken, zodat hij dikker wordt, kruid hem met peper en zout. Voeg 100 gr erwtjes toe en mix alles. Roer onder de rest van de doperwten, maar hou een handvol doperwtjes apart voor in de puree. Laat afkoelen
Meng de fijngesneden munt onder de erwtensaus en giet in halfronde vormpjes. Dek af met plastiekfolie en zet minstens 3 uur in de vriezer.
Wanneer de vulling bevroren is, kan je ballen vormen van je gehakt en er 2 halve vulling-balletjes op mekaar in steken. Rol goed dicht, zodat de vulling straks niet gaat lopen.
Bewaar je ballen nu in de koelkast tot je ze afbakt.
Zet de oven op 180° en bak de ballen ongeveer 20 a 30 minuten tot ze gaar zijn.
Voor de puree
Kook je aardappelen in een kom gezouten water. Giet ze af en stamp ze met een pureestamper. Deze puree mag gerust nog wat stukjes aardappel bevatten. Kruid met peper en zout en nootmuskaat. Roer er eventueel een eigeel onder voor een mooiere kleur.
Schil de wortels en snij ze in kleine stukjes. Bak ze in een lepeltje boter of kokosolie in een kom. Snij ondertussen de courgette in blokjes en voeg deze toe.
Voeg deze groenten toe aan de puree en meng er ook een handvol doperwtjes onder. Roer er ook een eetlepel boter onder.
Voor de currysaus
Snij sjalot en appel in stukken en bak in een beetje kokosolie. Voeg de currypasta toe en laat kort meebakken. Dan mag de gember en de limoenblaadjes erbij. Roer even en overgiet met de kokosroom. Laat dit sausje een 20 minuten zachtjes pruttelen op het vuur. Mix de saus dan goed en giet ze eventueel door een zeef om een fijnere saus te bekomen (maar dat vind ik niet echt nodig bij dit gerecht)
Voor de bruine saus
Snij ui en wortels in stukken en bak in een kommetje met kokosolie. Voeg het spek toe en bak alles mooi bruin. Doe er de geschilde peer bij en giet er de fond over. Laat koken met een blaadje laurier en wat tijm.
Haal laurier en tijm uit de saus en mix alles goed op. Kruid af met peper en zout. Ook hier kan je de saus eventueel door een zeef passeren.