Spoel de kippen goed af met water en verwijder eventuele touwtjes.
Zet de kippen onder in koud water in een zo groot mogelijke kom. Breng het water aan de kook. Laat een paar minuten hevig doordoen en zet het vuur dan lager. Schuim onreinheden die komen bovendrijven zorgvuldig af met een lepel of schuimspaan.
Was alle groenten zorgvuldig af en snij ze in grove stukken. Voeg na 15 minuten de groenten toe en laat nu op zacht vuur zachtjes verder koken. Net onder het kookpunt is nog beter. Voeg ook de smaakmakers toe. Voeg een beetje zout toe, maar niet teveel, je kan later nog altijd bijkruiden.
Na ongeveer 1 uur is je kip gaar. Haal ze uit de bouillon en laat ze kort afkoelen. Haal het vel er af en verwijder het vlees. Dat kan je voor iets anders gebruiken.
Doe beenderen en karkassen terug in de pot en laat tot max nog 2 uur verder trekken. Schuim dan je pot een laatste keer af en giet in een zeef. Van je bouillon op in een propere pot.
Laat de bouillon zo snel mogelijk afkoelen, eventueel in de afwasbak, vol met koud water. Zet geen deksel op de pot, totdat hij volledig is afgekoeld. Je kan nu makkelijk overtollig vet weghalen, zo wordt je bouillon magerder. Giet hem in individuele porties en vries ze in.
Gebruik de bouillon in soepen, sauzen en gerechten. Lekker en supergezond! Breng hem kort terug aan de kook alvorens hem te gebruiken.