Dit zijn echt lekkere ballen! Je kiest bij voorkeur voor lamsgehakt en mengt het met 2 fantastische producten: granaatappelmelasse en pistachenoten. Granaatappelmelasse klinkt je misschien niet al te bekend in de oren, behalve wanneer je net als ik fan bent van Yotam Ottolenghi. Hij gebruikt de siroop in tal ven gerechten en toen we onlangs een kijkje gingen nemen op Sergio Herman’s Foodfest kon ik het natuurlijk niet laten een flesje te kopen. Ik was namelijk al langer op zoek naar deze Libanese lekkernij, maar kon ze nergens vinden. Het is te zeggen: ik was ze nog niet tegengekomen in de supermarkt, hoewel ze blijkbaar toch steeds meer en meer aangeboden worden.

De fles die ik kon bemachtigen is van Souk en smaakt heerlijk. Nu ben ik op het net op zoek gegaan om ze te bestellen, maar de Nederlandse website, waar je ze kan bestellen levert (voorlopig) alleen in Nederland. Jammer, maar ik heb een alternatief gevonden. Wil je een flesje bestellen? Neem hier een kijkje of ga langs bij Oil&Vinegar of bestel ze daar online.  Het is echt de moeite waard om eens een flesje te kopen. De siroop is zoet en zuur tegelijk en past perfect bij heel wat mediterrane gerechten.

Tips: Geen zin in een extra flesje in de kast? Vervang de siroop door 2 eetlepels balsamico en 1 eetlepel honing.

Gezond want: Ooooo zo lekker, je wordt er helemaal blij van!

pistachepasta geglazuurde-balletjes

balletjes-met-granaatappel-en-pistache

balletjes-met-gepofte-zoete-aardappel-en-pompoen

Zalige balletjes met granaatappel en pistachenootjes

Voorbereidingstijd 20 min
Bereidingstijd 20 min
Totale tijd 40 min
Gang Hapje, Makkelijk doordeweeks
Keuken Midden-Oosten
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 1 kleine ui fijngesneden
  • 100 gr pistachenoten
  • 1 handvol bladpeterselie enkel de blaadjes
  • 1 el dragon
  • 1 el koriander
  • 1 el limoensap
  • 1 el komijnpoeder
  • 1/2 el rode chilipeper
  • zwarte peper
  • zout
  • 800 gr lamsgehakt of kalfsgehakt
  • 2 el granaatappelmelasse of 1 el balsamico en 0,5 el honing
  • 1 ei
  • kokosolie
  • 50 ml granaatappelmelasse
  • 20 ml honing
  • zout
  • peper
  • 1 theelepel chilipeper

Instructies
 

  • Voeg ui, pistachenoten, bladpeterselie, dragon, koriander, limoensap, komijnpoeder, chilipeper, peper en zout in een blender, en mix tot je een groene pasta krijgt.
  • Doe dit samen met het vlees, het ei en de 2 el melasse in een mengbeker en meng goed met je handen.
  • Maak er balletjes van en bak deze mooi bruin in een braadpan met kokosolie. Leg ze daarna in een ovenplaat met bakpapier en bak gedurende 10 minuten op 180°C.
  • Meng dan de glazuur: door alle ingrediënten te mixen in een maatbeker.
  • Giet deze glazuur over de balletjes en laat nog 5 minuten in de oven bakken.
  • Lekker met de gebakken pompoen en de gepofte zoete aardappel.