Dit gerecht zit vol met Midden-Oosterse toetsen: granaatappel, tahini, sumac en koriander. Dat is echt lekker. Sumac kan je vinden in een Midden-Oosterse speciaalzaak en soms op de markt. Het is het poeder van een klein rood zuur besje en geeft een verfrissende smaak aan je gerechten. Kan je het niet vinden? Dan is dat natuurlijk geen probleem – knijp eventueel wat limoen net voor het opdienen over de zalm.

Als slaatje hebben we deze keer een mengeling van zeegroenten genomen omdat die vol vitamines zitten die we anders moeilijk naar binnen krijgen. Je kan ze van tijd tot tijd vinden in Delhaize of bij andere supermarkten en ook steeds meer groentenwinkels bieden ze aan. Uiteraard is een gewoon groen slaatje ook perfect.

Zalm is een vette vissoort die veel omega 3 vetten bevat. We hebben vaak een onevenwicht in onze omega 3/omega 6 ratio omdat veel plantaardige vetstoffen en fastfood, maar ook vlees en gevogelte teveel omega 6 bevatten. Daarom is het belangrijk regelmatig omega 3- rijke producten te eten. Dat kan dus met roze zalm. Kies wel bij voorkeur bio zalm.

Dit gerecht vraagt misschien net iets meer werk. Je kan echter je tahindressing en je kruidenkorst mengeling vooraf maken en in de koelkast bewaren. Het is even goed ook een feestelijk gerecht dat niet zal misstaan op een tuinfeest of een avondje met vrienden. Echter met een goeie voorbereiding krijg je het ook doordeweeks op tafel.

Tips:

Probeer zeker de tahindressing, het voegt echt een bijzondere smaak toe aan dit gerecht. Het bevat veel vetten, maar je eet er slechts een kleine hoeveelheid van. De pot tahin zelf kan je heel lang bewaren in je voorraadkast.

Gezond want:

Tahini is sesampasta en bevat veel vitamine E, potassium, magnesium, wat calcium en vezels. Het is te koop in bijna elke supermarkt.

kruidenkorst-voor-zalm

zaml-met-granaatappelpitjes

roze-zalm-met-kruidenkorst

Zalm met kruidenkorst en granaatappelpitten

0 van 0 stemmen
Voorbereidingstijd 20 min
Bereidingstijd 30 min
Totale tijd 50 min
Gang Feestelijk
Keuken Midden-Oosten
Porties 4 personen
Ingrediënten
  

Voor de tahindressing

  • 200 gr tahin
  • 60 ml citroensap
  • 1 koffielepel gemalen komijn
  • 2 teentjes look

voor de zalm

  • 4 stuks zalmfilet zonder vel - bio

Voor de kruidenkorst

  • 1 rode ui fijngesnipperd
  • 2 handvol koriander fijn gesneden
  • 2 handvol bladpeterselie fijn gesneden
  • 1 handvol muntblaadjes fijn gesneden
  • 2 rode chilipeper fijn gesneden
  • 100 gr amandelen fijn gesneden
  • 100 gr walnoten fijn gesneden
  • 2 koffielepels sumac optioneel
  • 150 ml olijfolie
  • 1 granaatappel
  • peper
  • zeezout
  • kokosolie
  • 2 el granaatappel melasse optioneel

Voor de sla van zeegroenten

  • 1 bakje zeekraal
  • 1 bakje lamsoor
  • 1 bosje lente-uitjes

Instructies
 

  • Maak de tahindressing door alle ingrediënten in een blender te doen en mooi te mixen, voeg ongeveer 50 ml water toe - een beetje tegelijk tot je een mooie nog vaste dressing krijgt - je moet het op de zalm smeren straks. Zet tot gebruik weg in de koelkast - als je dit vooraf maakt en laat anders gewoon even op het aanrecht staan. Haal de dressing 30 minuten voor gebruik uit de koelkast, anders kan je hem niet smeren.
  • Hak alle kruiden en de rode ui en noten fijn meng. Meng met olijfolie en kruid met peper en zout. Roer er de granaatappel pitten door
  • Bak de zalm in een pan met hete kokosolie. Leg hem eerst op de velkant in de pan en kruid ondertussen de bovenkant met peper en zout. Laat het tot ongeveer 3/4 doorgaren - zet je vuur middelhoog, zodat de zalm niet aanbrandt. Draai hem dan om en laat ook op de andere kant nog een paar minuten doorgaren. Kruid ook de velkant met peper en zout
  • Doe een lepel olijfolie in een pan en laat warm worden, doe hierin de gewassen zeegroenten en laat ze kort opbakken (ongeveer 3 tot 4 minuten) Je vuur mag relatief hoog staan, de doelstelling is de groenten net als spinazie kort te verhitten.
  • Smeer een dikke laag tahin op de zalm en schep er de kruiden op. Serveer met de zeesla en eventueel extra nog een gewone groene salade. Sprenkel er wat granaatappelmelasse over, indien je deze hebt. Ook rijst past goed bij dit gerecht, maar is echt niet nodig - dit gerecht bevat alles wat je nodig hebt.
Trefwoord gezonde gerechten
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!