Een heerlijk romige soep die elk hart sneller zal doen slaan. Deze soep zal niet misstaan op je valentijnsmenu: ze is lekker en super romig, terwijl er geen room is toegevoegd. Dat is te danken aan de kikkererwten die er inzitten.
De eerlijkheid verplicht mij wel te zeggen dat je best je kikkererwten zelf kookt. Dat is tenminste, als je makkelijk last hebt van winderigheid of een opgezwollen buik bij het eten van bonen. Dergelijke bijverschijnselen zijn immers niet echt romantisch!
Wil je ontsnappen aan deze mogelijke ongemakken, ga dan als volgt tewerk:
- Zet de gedroogde kikkererwten een avond voordien te week. Spoel eerst de kikkererwten goed onder stromend water. Doe ze in een mengkom en overgiet met vers water, tot de kikkererwten onder staan.
- Giet de dag erna, de kikkererwten in een vergiet en spoel ze opnieuw kort af. Doe ze in een kookpot en voeg eventueel een stukje kombu (zeewier) toe – dit helpt de vertering. Kook ze zacht en bewaar eventueel een deel van het kookwater om de soep mee te maken.
Lekker met een knapperig stukje brood.
Je kan er ook een gremolata bij serveren. Traditioneel is dit een mengeling van peterselie, look en citroenschil. Je kent dit mogelijks uit de Italiaanse keuken, want gremolata wordt geserveerd bij Osso Buco. In dit geval heb ik de ingrediënten aangepast, naar een meer Midden-Oosters smaakmengeling: walnoten, koriander en citroenschil.
Hou ook wat van de kikkererwtjes apart, en rooster ze 30 minuten in de oven – zo worden ze lekker knapperig. Verrassende croutons voor de soep, in dit geval!
Deze beide toevoegingen zorgen ervoor dat soep heel verrassend wordt. Knijp er nog wat citroensap over en je hebt alle ingrediënten voor een geweldige soep: romig met wat crunch en ook een klein beetje zuur.


Zijdezachte kikkererwtensoep
Ingrediënten
de soep
- 2 blikken kikkererwten of 400 gr gedroogde kikkererwten (zie opmerking boven)
- 2 uien in stukjes gesneden
- 1 teentje look
- 1 eetlepel kurkuma
- 1 koffielepel gemalen komijn
- 1 koffielepel gemalen koriander
- 800 milliliter groentenbouillon zelfgemaakt, uit bokaal of blokje
- peper
- zout
de gremolata
- 100 gr ontbijtspek optioneel
- 1 handvol walnoten
- 1 bosje verse koriander
- 1 citroen bio, voor de beste
voor de krokante kikkererwten
- 100 gr gekookte kikkererwten
- 1 koffielepel paprika
- 1 koffielepel gemalen komijn
- 1 koffielepel gemalen koriander
- peper
- zout
- 1 soeplepel olijfolie
Instructies
de soep
- Warm een eetlepel olijfolie in een grote kom en stoof hierin de ui aan. Laat hem op zacht vuur ongeveer 15 minuutjes stoven, dan wordt hij lekker zoet van smaak.
- Voeg de gekookte kikkererwten toe, samen met het teentje look, de kurkuma, de koriander en de komijn. Laat ongeveer een 2-tal minuutjes meestoven.
- Overgiet met de bouillon en breng aan de kook. Laat je soep ongeveer 30 minuutjes zachtjes koken. Voeg indien nodig meer bouillon of water toe en mix de soep dan goed door. Kruid met peper en zout.
De gremolata
- Terwijl de soep kookt: verwarm de oven voor op 180°C. Hak de walnoten grof en verdeel ze over een bakplaat met bakpapier. Laat ongeveer 10 minuutjes roosteren in de warme oven.
- Leg het spek op een bakplaat met bakpapier en schuif eveneens in de oven. Laat het mooi krokant uitbakken en daarna afkoelen.
- Doe het spek, de noten en de koriander in een blender en mix mooi door elkaar. Zet opzij (je kan dit in een afgesloten potje, ongeveer 1 week bewaren in de koelkast en gebruiken in bijvoorbeeld een salade)
de krokante kikkererwten
- Doe 1 eetlepel olijfolie in een mengkommetje en voeg de kruiden toe. Meng alles goed door elkaar en roer er dan de kikkererwten onder.
- Verdeel de kikkererwten op een bakplaat en zet ze in de voorverwarmde oven gedurende 30 tot 45 minuten. Tot ze mooi krokant zijn! Eet ze zo snel mogelijk op, want ze blijven niet lang krokant.
- Schep de soep in kommetjes, strooi er de gremolata over en geef de kikkererwtjes erbij, voor de brunch. Smakelijk!
Geef een reactie