Deze week start het nieuwe schooljaar. Ook voor mij. Ik start met het 2de jaar keukenverantwoordelijke in 2 jaar – versneld traject, in Hotelschool Spermalie te Brugge. Nu is Brugge van bij mij thuis best een eindje rijden en dus wil ik graag zoveel mogelijk uit mijn verplaatsing halen. Dat is het perfecte excuus om in te schrijven voor een extra kookles.

Dit jaar start de opleiding Vegucation, samen met EVA. Omdat ik groenten echt top vind, uiteraard omdat ze zo gezond zijn, was er geen twijfel mogelijk over welke cursus ik extra wilde volgen.

De cursus is als volgt omschreven: ‘de eerste vegetarische kookopleiding voor professionals’. Er is dus een inschrijfvoorwaarde: je moet kok zijn. Omdat ik ondertussen mijn diploma van hulpkok heb, werd ik toegelaten. Toch zorgt dat voor een beetje stress, want waarschijnlijk ben ik daar de kluns van de groep. Nu ja, één van de dingen die ik probeer te onthouden in dergelijke gevallen is:

If you are the smartest person in the room, then you are in the wrong room

Dat helpt om buiten mijn comfortzone te gaan. Dinsdag 1 september, wordt dus een vrij oncomfortabele dag, hoewel ik ongelooflijk hard uitkijk naar die cursus en dus hoge verwachtingen heb.

Een paar jaar terug at Johan ongeveer een jaar vegetarisch bij wijze van experiment. Omdat ik het belangrijk vind zelf te koken, opende dit totaal nieuwe deuren voor mij. Sindsdien is mijn collectie vegetarische kookboeken sterk toegenomen. Het grappige is dat 4 jaar terug er amper boeken te vinden waren. Nu zijn er echter maandelijks nieuwe boeken te vinden. Super, vind ik dat.

Daardoor komt het dat ik deze week een nieuw kookboek kocht (alweer). Vegarabia, vegetarische gerechten uit het Midden-Oosten. Twee vliegen in 1 klap, want naast vegetarische gerechten zijn ze ook nog lekker Middenoosters, of zoiets. Wil je het boek ook graag bestellen? Klik op de afbeelding of bestel het bij Bol.com

vegarabia

Op pagina 198 staat dit fantastisch lekkere risottorecept. Ik heb het een beetje aangepast, want ik had niet direct courgettebloemen en de ingelegde citroen heb ik gewoon vervangen door citroensap. Misschien is het origineel beter, maar dit was ook al niet mis!

Denk je dat risotto veel werk is en dus niet in aanmerking komt voor een doordeweekse dag? Dat is niet waar. Je hoeft bijvoorbeeld geen aardappelen te schillen, of geen vlees te bakken. Risotto rijst heeft bovendien maar ongeveer 20 tot 25 minuten nodig om gaar te zijn. Dat is toch niet overdreven? En al helemaal niet wanneer je dit proeft.

Voor risotto’s gebruik ik mijn diepe tefalpan, die is uiteraard anti-aanbak en door de hoge randen perfect geschikt voor dit en andere gerechten waar je veel groenten en saus in 1 pan wil klaarmaken. Dit is één van de meest gebruikte pannen bij ons thuis.
tefalpan diep

 

Bestel een Tefal pan bij Bol.com 

 

risotto-met-courgette

Zomerse Risotto: Courgette. Ricotta. Citroen.

0 van 0 stemmen
Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 25 min
Totale tijd 40 min
Gang Makkelijk doordeweeks, Vegetarisch
Keuken Italiaans, Mediteraans
Porties 4 personen
Ingrediënten
  
  • 3 courgette
  • 1 bakje champignons
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 300 gr arborio rijst
  • 1,5 liter groentenbouillon
  • 1 citroen
  • 1 potje ricotta
  • 80 gr parmezaanse kaas
  • 1 handvol basilicum in reepjes gesneden.
  • 50 gr boter

Instructies
 

  • Zet je bouillon op en laat hem heel warm worden (net niet koken) Kies bij voorkeur voor zelfgemaakt bouillon, in tweede instantie voor groentefond of tot slot voor water met bouillonblokjes. Let op met die laatste want die zijn relatief zout.
  • Was de courgettes en snij ze in ronde dunne schijfjes. Spoel de champignons kort onder stromend water, verwijder de steeltjes en snij ze in 4.
  • Doe olijfolie in een diepe pan en bak de courgettes mooi aan, tot ze bijna gaar zijn. Haal ze uit de pan
  • Doe een extra lepeltje olijfolie in de pan en bak er nu de champignons in. Haal ze uit de pan wanneer ze mooi bruin zijn. Doe ze bij de courgettes.
  • Doe, indien nodig een derde lepel olie in de pan en bak de fijngesneden uitjes zachtjes op middelhoog vuur. Wanneer ze zacht worden, na ongeveer 5 minuten, voeg je de look toe. Laat hem meebakken tot hij zijn geur vrijgeeft.
  • Voeg je rijst toe en laat hem ook 2 minuutjes mee bakken.
  • Wanneer de rijst glazig wordt, voeg je bouillon toe tot de rijst net onder staat. Laat deze bouillon dan helemaal door de rijst opgenomen worden. Wanneer de bouillon weg is, voeg je opnieuw toe tot de rijst onderstaat. Herhaal telkens deze handeling tot de rijst bijna gaar is. Roer regelmatig om.
  • Wanneer de rijst bijna gaar is, voeg je de courgette en de champignons toe zodat ze kunnen opwarmen. Knijp de citroen uit boven de risotto en proef tot hij de juiste zuurte heeft.
  • Roer de boter en 2/3 van de parmezaanse kaas door de risotto en haal de pan van het vuur. Laat 5 minuten afgedekt met een deksel rusten. Proef en kruid met peper en zout.
  • Meng ondertussen de rest van de Parmezaanse kaas met de ricotta en de basilicum en kruid goed af met peper en zout.
  • Schep de risotto in diepe kommen of borden en leg er een eetlepel ricottamengeling op. Smakelijk.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!