[fullwidth background_color=”” background_image=”” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_webm=”” video_mp4=”” video_ogv=”” video_preview_image=”” overlay_color=”” overlay_opacity=”0.5″ video_mute=”yes” video_loop=”yes” fade=”no” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”” padding_top=”20″ padding_bottom=”20″ padding_left=”0″ padding_right=”0″ hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” hide_on_mobile=”no” menu_anchor=”” class=”” id=””][one_full last=”yes” spacing=”yes” center_content=”no” hide_on_mobile=”no” background_color=”” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” border_position=”all” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”” padding=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”” animation_direction=”” animation_speed=”0.1″ class=”” id=””]

Het is pas begin december, de Sint moet nog langskomen en hier ben ik al met tips om het eindejaar voor te bereiden? Hoe gepland kan je eigenlijk zijn?

Ik moet toegeven, ik ben zelf geen al te goeie planner. Het is te zeggen, ik ben het van nature niet, maar ik heb het wel geleerd. Na 15 jaar als consultant en projectleider te hebben gewerkt en nu al 3 jaar als trainer van extratijd, weet ik wel hoe het moet. Dat betekent niet dat ik nooit meer stress heb en alles tot in de puntjes plan. Neen, hoor! Het betekent wel dat ik er veel bewuster mee bezig ben en dat ik er voor probeer te zorgen mijn eigen stress lager te houden, door vooraf beter na te denken over wat, waar, wanneer.

Eindejaar is typisch een drukke periode. De kinderen zijn thuis van school en willen leuke dingen doen en daar hebben ze om de één of andere reden hun mama voor nodig (ik stiekem blij). Ik heb 5 etentjes gepland: Kerstavond (12 personen), Kerstdag (6 personen), Johans’ verjaardag (wij 4), een tussendoor etentje met vrienden (10 personen) en oudejaar met Johans zusjes en broers (14 personen). En dat allemaal op 8 dagen tijd. Gelukkig mogen we op Nieuwsjaarsdag naar 2 etentjes: eentje bij mijn moeder en eentje bij de tante van Johan. En daarna? Bekomen zeker?

Ik denk dus dat een beetje planning geen kwaad kan.

Hoe zit het bij jou? Hoeveel van deze etentjes die je zelf moet klaarmaken of waar je naartoe mag staan er op jouw programma? Want ook etentjes waar je voor uitgenodigd wordt vragen een beetje planning. Je kan toch niet met lege handen toekomen?

Deze week starten we met allerlei niet voedsel gerelateerde tips, zodat we vanaf volgende week aan de slag kunnen met menu’s, eetbare cadeautjes, en misschien wel al een paar plannetjes voor na al die schranspartijen.

[title size=”3″ content_align=”left” style_type=”none” sep_color=”” margin_top=”” margin_bottom=”” class=”” id=””]1. Plan je agenda[/title][imageframe lightbox=”no” lightbox_image=”” style_type=”none” hover_type=”none” bordercolor=”” bordersize=”0px” borderradius=”0″ stylecolor=”” align=”center” link=”” linktarget=”_self” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”0.1″ hide_on_mobile=”no” class=”” id=””] [/imageframe]

Bekijk de planning van het eindejaar nu al. Wanneer moet je waar zijn. Doe dit trouwens niet alleen voor jezelf, maar hou ook rekening met je kids en je partner.

Kinderen willen misschien wel vriendjes uitnodigen, of worden uitgenodigd. Ze willen gevoerd worden naar de cinema, naar de kerstmarkt, …. Je partner heeft het misschien wel razend druk op het werk en zal je dus niet zomaar kunnen helpen bij je kerstmenu.

Jullie hebben misschien feestkledij nodig en pakjes voor onder de boom. Ook als je kinderen zelf cadeautjes willen kopen of knutselen, komen ze wellicht bij jou terecht om een beetje te helpen.

Beleg een uurtje dit weekend om de agenda samen te overlopen en de wensen, plichten en verzuchtingen van iedereen in kaart te brengen. Eindig dit planningsmoment met een lekker hapje, een beloning voor iedereen voor de medewerking!

[title size=”3″ content_align=”left” style_type=”none” sep_color=”” margin_top=”” margin_bottom=”” class=”” id=””]2. Bereken je capaciteit[/title][imageframe lightbox=”no” lightbox_image=”” style_type=”none” hover_type=”none” bordercolor=”” bordersize=”0px” borderradius=”0″ stylecolor=”” align=”center” link=”” linktarget=”_self” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”0.1″ hide_on_mobile=”no” class=”” id=””] [/imageframe]

Bekijk voor elk van de komende weken hoeveel capaciteit je wel of niet hebt. Dat wil zeggen dat je zo realistisch mogelijk inschat hoeveel ‘vrije’ uren je hebt om aan het project ‘eindejaar’ te werken. Het normale leven gaat immers gewoon door.

Hoeveel tijd heb je bijvoorbeeld volgende week om cadeautjes te kopen, om een menu te kiezen, om uitnodigingen te versturen, … Als je maar 3 uurtjes hebt, voorzie dan geen werk voor 10 uur, dat is niet echt slim. Het probleem van de meeste mensen is dat ze niet weten hoeveel tijd ze hebben om aan dit project (of evengoed een ander) te besteden en dus denken we dat we tijd in overschot hebben, wat maar zelden zo is.

Bereken je eigen capaciteit voor de komende weken voor het project ‘eindejaar’ . Hoeveel tijd kan en wil je hieraan besteden? Hou je hier ook aan en overschat deze tijd niet! Meestal heb je minder tijd dan je zelf denkt.

[title size=”3″ content_align=”left” style_type=”none” sep_color=”” margin_top=”” margin_bottom=”” class=”” id=””]3. Maak je lijstjes [/title][imageframe lightbox=”no” lightbox_image=”” style_type=”none” hover_type=”none” bordercolor=”” bordersize=”0px” borderradius=”0″ stylecolor=”” align=”center” link=”” linktarget=”_self” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”0.1″ hide_on_mobile=”no” class=”” id=””] [/imageframe]

Ben jij een lijstjes mens? Of je antwoord nu ja of neen is. Dit is wel degelijk het moment om lijstjes te gebruiken. Haal alle ideeën voor eindejaar uit je hoofd en noteer ze op een of meerdere lijstjes. Schrijf niet alles op 1 to-do lijst, want dan wordt die waarschijnlijk zo lang dat je nu al hopen stress krijgt.

Nuttige lijstjes:

  • 4 keer een ideale week to-do lijstje. Aan de hand van de agenda (zie tip 1) en aan de hand van je capaciteit (zie tip 2) bepaal je hoeveel taakjes je aankan, zonder jezelf helemaal gek te maken. Heb je de komende week maar 2 uur tijd? Plan dan geen uitstap naar de winkelstraat die wellicht 6 uur duurt.
  • Cadeautjes lijstje. Altijd weer nuttig om te hebben. Wie kan je met wat plezier doen? Het kan geen kwaad om het aan de persoon zelf te vragen of misschien aan iemand die de persoon in kwestie goed kent. Je geeft toch liefst iets wat de ander blij maakt niet?
  • Uitnodigingen. Wie komt wanneer op bezoek, hoeveel mensen zullen er aanschuiven aan je feestdis? Hou rekening met het aantal plaatsen in je huis, je budget en de tijd die je wil besteden aan je maaltijd.
  • Decoratielijstje. Wil je een bepaald thema geven aan je feest? Hou dan nu rekening met de decoratie die je nodig hebt. Misschien wil je wel, net als ik dit jaar, een heel natuurlijke versiering. Plan dan een leuke wandeling in de natuur en verzamel denne-appels, noten, enz. gratis en voor niets.
  • Menu’s en boodschappenlijstjes
[title size=”3″ content_align=”left” style_type=”none” sep_color=”” margin_top=”” margin_bottom=”” class=”” id=””]4. Leg je budget vast[/title]

Misschien moet je daar wel mee beginnen. Hoeveel wil je in het eindejaar steken?

Met budget bedoel ik niet alleen geld, hoewel dit een belangrijke factor is. Ook je tijd is veel waard.

Wat geld betreft. Probeer zoveel mogelijk zaken in kaart te brengen: eten, drank, cadeautjes, kledij, kaartjes, cadeaupapier, ..

[title size=”3″ content_align=”left” style_type=”none” sep_color=”” margin_top=”” margin_bottom=”” class=”” id=””]5. Maak afspraken[/title]

Bekijk ook met je familie, vrienden wat hun verwachtingen zijn. Hun budget, de tijd die ze er willen insteken.

Het is steeds meer in om met verschillende personen de ‘lasten’ te delen. Misschien kan iedereen een deel van het eten maken. Trek namen voor de cadeautjes.

Goeie afspraken maken goeie vrienden. Door de drukte en de stress, kan er al eens wrijving ontstaan, goeie afspraken vooraf voorkomen dit.

[title size=”3″ content_align=”left” style_type=”none” sep_color=”” margin_top=”” margin_bottom=”” class=”” id=””]6. Doe nu al iets [/title][imageframe lightbox=”no” lightbox_image=”” style_type=”none” hover_type=”none” bordercolor=”” bordersize=”0px” borderradius=”0″ stylecolor=”” align=”center” link=”” linktarget=”_self” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”0.1″ hide_on_mobile=”no” class=”” id=””] [/imageframe]

He? Bekijk wat je nu al kan doen en doe het gewoon. Ook al denk je: “Ik heb dan wel nog tijd genoeg”. Doe het toch nu maar. Dingen die je nu al kan doen:

  • Was je nodige bestek, glazen en borden. Zet die dingen al samen ergens in de kast.
  • Is je tafelkleed en servetten netjes gestreken en weet je het überhaupt liggen?
  • Ga nu om je feestkledij en accessoires, wat een geruststelling, wanneer je alles al hebt.
  • Was en strijk kleren die je niet vaak draagt en die al sinds vorig jaar in je kast liggen, en die je enkel met feestdagen draagt.
  • Heb je voldoende stoelen, bestek, …. bekijk of je iemand anders dit kan laten meebrengen.
[title size=”3″ content_align=”left” style_type=”none” sep_color=”” margin_top=”” margin_bottom=”” class=”” id=””]7. Verdeel en heers[/title]

Je bent niet alleen om alle klusjes te klaren. Laat iedereen in je gezin helpen. Elk op zijn manier, op zijn niveau.

Kinderen kunnen heel goed helpen met de vaat, met het versieren van de cadeautjes met het maken van de uitnodigingen of de kerstkaarten.

Onderschat ook je partner niet. We hebben vaak het idee dat we het beter zelf kunnen doen. Dat het dan beter en sneller gedaan is. Nu is een goed moment om dat idee even los te laten. Een ander doet het misschien anders, maar daarom niet minder goed, en misschien zelfs beter.

[title size=”3″ content_align=”left” style_type=”none” sep_color=”” margin_top=”” margin_bottom=”” class=”” id=””]8. Bouw ook wat ontspanning in. [/title]

Het is feest weet je wel? Ontspan je en gun jezelf wat extra.

Boek een afspraak bij de kapper, de schoonheidsspecialiste of de nagelstyliste. Wat jij maar leuk vindt om te doen. Misschien moet je die plannen, maar eerst in je agenda zetten, want vaak worden deze anders vergeten.

[/one_full][/fullwidth][alert type=”custom” accent_color=”#d2d2d2″ background_color=”#6666a4″ border_size=”1px” icon=”fa-comment-o” box_shadow=”yes” animation_type=”0″ animation_direction=”left” animation_speed=”1″ class=”” id=””]Wat vind jij van al deze tips? Heb je andere tips? Laat het weten in de comments[/alert]