De W.H.O. (Wereldgezondheidsorganisatie) raadt aan om dagelijks minstens 3 porties groenten en bij voorkeur 2 porties fruit te eten. Deze smoothie zorgt er voor dat je al 3 kruisjes kan zetten: 2 (zelfs 3) porties fruit en 1 portie groenten.

Smoothies zijn hip en hot in Amerika. Ze zitten boordevol vitamines en voedingsstoffen en zijn al bij al makkelijk te eten, zelfs ‘s morgens. Wanneer je fruit echter perst, dan gaat de glycemische index (GI) sterk omhoog. Een hoge GI is niet goed, omdat deze je bloedsuikerspiegel doet stijgen. Dat wil je voorkomen! Een stuk fruit eten is bijgevolg beter dan fruitsap drinken, zelfs als het versgeperst is.

Door groenten toe te voegen aan je fruitsap verlaag je de GI opnieuw. Dat geldt trouwens voor elke maaltijd. Als je iets eet met een hoge GI: bijvoorbeeld pasta, brood,… compenseer dan met lage GI producten zoals groenten.

Smoothies met enkel fruit zijn echter zalig zoet en makkelijk te drinken, ook voor kinderen. Deze groene smoothie is een beginnerssmoothie in die zin dat hij nog best veel fruit bevat, maar tegelijk toch ook een mooie portie groenten onder de vorm van spinazie.

Het is een recept van Jadah Selner van Simplegreensmoothies. We zagen vorig jaar op de World Dominiation Summit, Jadah aan het werk, en waren eigenlijk allebei (Johan en ik) direct fan. Sindsdien proberen we ook regelmatig een smoothie uit.

Ik gebruik in dit recept net als de Amerikanen cups. Voor de meeste recepten vind ik dat niet handig en weeg ik liever af, maar voor gerechten waar het niet op een grammetje steekt, zijn die cups best handig. Je kan ze goedkoop kopen in de meeste supermarkten of voedingswinkels, maar je kan evengoed een tas uit je kast nemen en die gebruiken. Vooral in smoothies gaat het meer om de verhoudingen dan om het juiste gewicht.

Wil je graag na deze smoothie experimenteren met je eigen creaties? Laat je gerust volledig gaan en hou rekening met de volgende magische formule:

Magische formule voor groene smoothies:
2 cups bladgroenten + 2 cups vloeibaar + 3 cups rijp fruit + toppings

Bladgroenten: boerenkool, spinazie, snijbiet, …
Vloeibaar: water, melk, kokosmelk, amandelmelk, …
Rijp fruit: bananen, bessen, kersen,
Toppings: allerlei noten en zaden of superfoods: chiazaden, coconibs, hempzaden,… (optioneel)

Werkwijze:

  • Blend eerst je bladgroenten goed door met je vloeistof
  • Voeg dan je fruit toe en blend verder
  • Werk af met je favoriete toppings

Zorg er voor dat je minstens 1 porties diepvries groenten of fruit gebruikt, dat zorgt voor een lekkere frisse smoothie.

 

Tips: Mix eerst je spinazie met het water, dat zorgt ervoor dat je een lekker zachte en goed gemixte smoothie krijgt. Lust je een bepaald ingrediënt niet? Vervang gewoon door iets anders. Easy.

Gezond want: Jonge spinazie bevat heel veel ijzer en belangrijke nutriënten en 2 keer zoveel vezels dan vele andere groenten. Dit telt voor een portie groenten, nog 2 te gaan vandaag + voor je porties fruit: check

groene-smoothie

Beginners groene smoothie: Spinazie. Mango. Ananas.

Voorbereidingstijd 10 min
Totale tijd 10 min
Gang Kickstarters, Vegetarisch
Keuken Amerikaans
Porties 4 glazen
Ingrediënten
  
  • 2 cups jonge spinazie vers, goed aanduwen in de cups
  • 2 cups water
  • 1 cups mango in blokjes gesneden
  • 1 cups ananas in blokjes gesneden
  • 2 bananen in 3 of 4 stukken

Instructies
 

  • Mix de spinazie met het water in een blender. Laat 2 minuten goed doormixen
  • Voeg het fruit toe en laat verder mixen tot je een gladde smoothie hebt.