Buddha bowls zijn heel populair in Angelsaksische landen, het internet staat er vol van. Hoog tijd dus om er zelf ook één samen te stellen.
Een buddha bowl is een kommetje eten, dat zo overvol geladen is dat de bolling lijkt op de dikke buik van de buddha. Heerlijk zo een potje vol eten dat je zonder schuldgevoelens helemaal naar binnen kan lepelen. Hoewel ik het zelf zoveel mogelijk probeer te voorkomen, kan het af en toe wel eens leuk zijn om met je bord/kom op schoot te eten: voor tv, in de zetel, rond de salontafel met een gezelschapsspel, of buiten in het gras, … maakt niet uit. Perfect voor een avondje film met gans het gezin.
De inhoud van je bowl? Daar kan je eindeloos mee variëren. Vaak gaan er zowel rauwe groenten als gekookte of geroerbakte groenten in. Persoonlijk geef ik de voorkeur aan licht gestoomde of licht gebakken groenten. Het slechte weer zorgde er ook voor dat ik wat rijstnoedels heb toegevoegd om een verzadigder gevoel te geven en te voorkomen dat ik ‘s avonds nog naar chocolade zou grijpen.
Dit is ook perfect voor gezinnen met vegetariërs en vleeseters rond 1 tafel. Laat gewoon het vlees weg en ook de vegetarische eter heeft een perfect gezond en veelzijdig bord.
Dit is een goeie oefening in garen van groenten. De doelstelling is zeker niet om echt te roerbakken. Dat is een vrij agressieve kooktechniek. Hier gaan we eerder zachtjes aan het werk op middelhoog vuur. Begin met de uien – die duren langst en laten tegelijk een heerlijke smaak achter in je wokpan.
Werk zo verder, telkens met de groenten die langst duren – zo hoof je de reeds gebakken groentjes niet te lang warm te houden. Kruid alle groenten apart zodat je telkens een lekkere smaak hebt. Peper en zout en is meestal voldoende.
De paksoi bestaat ui zachte groene bladeren en uit harde stukjes. Deze harde stukken moeten dus langer in je pan dan de zachte bladeren. Ook de look en het chilipepertje hoeven niet zo heel lang te bakken. Dus eerst de witte delen, wanneer deze zo goed als zacht zijn, de groene bladeren en de look + chili.
Eindigen doen we met de kip, want daar gaat saus over en dus wordt je wok te vuil om er achteraf nog groenten in te bakken. Snij je kip klein, dat zorgt er voor dat je deze niet heel lang moet uitbakken. Belangrijk hier is dat je de wok na de groenten heet laat worden. Vlees schroei je altijd toe in een hete pan, anders verliest het teveel vocht, waardoor het taai wordt. Als je kip gaar is, voeg je de saus toe en laat deze inkoken.
In dit recept zitten heel wat technieken, maar alles komt stap voor stap, waardoor je ze makkelijk onder de knie krijgt.
Buddha bowl met kip en rijstnoedels
Ingrediënten
- 4 kipfilets in stukjes gesneden
- 4 rode paprika's in reepjes gesneden, eventueel geschild
- 2 paksoi bladeren en stelen apart en in reepjes
- 1 rode peper in fijne ringen zonder pitjes
- 2 rode uien in ringen gesneden
- 1 pakje sojascheuten
- 1 pakje sobanoedels rijstnoedels
- 4 lente-uitjes in ringetjes - wit en groen apart
- 2 handvol pindanoten gehakt
- 4 el sojasaus glutenvrije
- 3 el vissaus
- 2 el ruwe rietsuiker
- 2 teentjes look
- kokosolie
Instructies
- Was en snij alle groenten in reepjes en hou ze per soort apart. Week de rijstnoedels in water, zoals aangegeven op de verpakking - naargelang de noedels verschilt de kookwijze.
- Start met de pindanoten. Rooster ze in een wok of een diepe pan tot ze mooi goudbruin worden. Eenmaal mooi bruin, hou ze apart en hak ze eventueel grof.
- Start met de uien. Doe kokosolie in de wok en bak de rode ui tot hij mooi zacht wordt en lichtjes karameliseert. Haal hem uit de wok en hou warm. Kruid met peper en zout
- Doe eventueel een nieuwe eetlepel kokosolie in de wok en bak de in reepjes gesneden rode paprika's tot ze mooi zacht zijn. Haal ze uit de wok en hou ze warm onder alufolie. Kruid met peper en zout
- Doe hetzelfde met de paksoi. Eerst de stelen een paar minuten, dan de blaadjes, de chilipeper en de teentjes look. Kruid met peper en zout. Hou warm.
- Doe dit opnieuw met de sojascheuten.
- Als laatste de kip. Zet het vuur eventueel wat hoger, voeg kokosolie toe en bak de kopblokjes op hoof vuur mooi dicht. Verlaag dan weer het vuur en voeg de sojasaus, de vissaus en de suiker toe. Laat dit inkoken tot je een dikke saus rond je kip hebt.
- Schik in diepe brede kommen of diepe borden, de verschillende groenten, de rijstnoedels en de kip. Strooi er pindanoten en het groen van de lente ui over.
Geef een reactie