Dit is nog een receptje geïnspireerd op Pascale Naessens. We zijn het niet gewoon om bloemkool te bakken, maar ook in de hotelschool hebben we dit al wel eens gedaan. Het smaakt niet alleen bijzonder lekker, het ziet er ook mooi uit!

Dit is een zeer makkelijk doordeweeks gerecht. Op slechts 20 minuten staat het op tafel! De bloemkool zal nog licht krokant zijn wanneer je ze direct bakt op de pan. Heb je dit liever niet? Dan kan je de bloemkool eventueel eerst een 5-tal minuten stomen, maar  dit is niet echt nodig.

De mooiste plakken komen uit het midden van de bloemkool – daar hebben ze het meest houvast en blijven ze dus makkelijkst aan elkaar hangen. Bak in elk geval ook de rest van de stukken, dat is even lekker. De kleinere deeltjes en kruimels kan je eventueel nog gebruiken om een bloemkoolpuree van te maken of vries ze rauw in en gebruik ze later in een soep.

Het omdraaien van de plakjes is een beetje een uitdaging, ze kunnen uit elkaar vallen. Ik heb deze bloemkoolplakken op middelhoog vuur gebakken en zo min mogelijk omgedraaid – dat beperkt het risico.

Serveer eventueel met een witloof/witte bonen slaatje en met zelfgemaakte mayonaise.

Zowel bloemkool als witloof zijn nu optimaal, geniet er dus met volle teugen van.

TIP: Gebruik de techniek voor een perfecte biefstuk om je biefstuk te bakken.

TIP: Laat de witte bonen weg voor een Paleo of Bulletproof versie.

bloemkool-gebakken-met-biefstuk

Chateaubriand met gebakken bloemkool

Gang: Makkelijk doordeweeks
Trefwoord: familiegerechten, gezonde gerechten
Voorbereidingstijd: 8 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 23 minuten
Porties: 4 personen
Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 1 of 2 bloemkool
  • 800 gr chateaubriand
  • olijfolie
  • peper
  • zout
  • zelfgemaakte mayonaise
  • 1 doosje witte bonen
  • 3 stronkjes witloof
  • 1 sjalot

Instructies

  • Haal de buitenste bladeren van de bloemkool, maar laat de steel zitten. Was de bloemkool in zijn geheel.
  • Zet de bloemkool rechtop en snij plakken van ongeveer 1 cm dik. De middenste vormen de mooiste stukken, maar bak ook de andere brokjes, die zijn even lekker.
  • Doe een flinke scheut olijfolie in de pan en leg hier de grootste stukken bloemkool in. Bak op middelhoog vuur en kruid met peper en zout. Draai de plakjes af en toe om, zodat ze niet aanbranden.
  • Doe in een andere braadpan een scheut olijfolie en bak hierin het vlees. Bak ongeveer 4 minuten aan de ene en 3 minuten aan de andere zijde. Korter of langer naargelang hoe jij je vlees graag eet. Kruid met peper en zout
  • Voor de salade van witloof, snij je het witloof in 2. Haal het harde midden er uit en snij dan verder in ringetjes. Voeg de witte bonen en een fijngesneden sjalotje toe. Meng met wat mayonaise en kruid met peper en zout.