Een lekkere vullende chilli zonder vlees, met heel veel groenten, bonen en linzen. Bonen en linzen bevatten veel eiwitten en zijn dus een ideale vleesvervanger.

Als je last hebt van de bekende winderigheid na het eten van bonen, dan kan ze weken een oplossing zijn. Leg de bonen de dag voordien in een grote kom water, zodat ze helemaal bedekt zijn. De dag nadien giet je ze af en kook je ze. Dit is wel iets meer werk dan bonen uit blik te gebruiken, maar die zijn dan ook niet geweekt en zorgen dus bij veel mensen voor winderigheid.

Voor de echte vleeseters: in dit gerecht merk je amper dat er geen vlees in zit. Vul het verder aan met rijpe avocado en een schepje zure room en eventueel met wat extra witte rijst en een tortilla (al dan niet glutenvrij).

Dit gerecht kan je ruim vooraf maken. Bewaar tot 3 dagen in de koelkast of vries in en bewaar tot 2 maand. Dat maakt het makkelijk om op een heel drukke avond iedereen van een lekkere zelfgemaakte maaltijd te voorzien.

Nu we deze week toch met smaak bezig zijn (alsof eten dat niet altijd is): wetenschappers hebben ontdekt dat we vet als een soort smaak herkennen. Een zesde smaak dus. Avocado’s hebben door hun textuur en hoog vetgehalte net die vetsmaak. Dat komt door het al dan niet voldoende aanwezig zijn van een bepaald type chemoreceptor in smaakpapillen.In sommige smaakpapillen blijkt de chemoreceptor CD36 in staat te zijn vetmoleculen te onderscheiden. Hoe goed je dit kan onderscheiden, blijkt van persoon tot persoon te verschillen.

Tips: Gebruik groene linzen, die houden langer hun vorm

Gezond want: Linzen en bonen bevatten veel eiwitten en zijn prima vleesvervangers

chilli-met-groenten

Chilli con veggie

Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 1 uur 30 min
Totale tijd 1 uur 45 min
Gang Makkelijk doordeweeks, Vegetarisch
Keuken Cajun, Zuid-Amerikaans
Porties 4 personen
Ingrediënten
  
  • 2 uien gepeld in kleine stukjes
  • 4 teentjes knoflook geperst
  • 1 preiwit in ringen gesneden
  • 1 rode chilipeper fijngesneden
  • 2 el komijnpoeder
  • 2 el gemalen koriander
  • 1 el gerookte paprika
  • 1 kaneelstok of 1 kl gemalen kaneel
  • 2 el oregano gedroogd
  • nootmuskaat
  • 2 el tomatenpuree
  • 350 gr gedroogde groene linzen
  • 800 gr kidney bonen
  • 800 gr zwarte bonen
  • 800 gr tomaten uit blik
  • 1,2 liter groentenbouillon
  • olijfolie
  • peper en zout
  • 2 avocado's
  • 1 potje zure room
  • basmati rijst optioneel
  • wraps glutenvrij, optioneel

Instructies
 

  • Week de bonen de dag voordien in een ruime hoeveelheid water. Kook ze ongeveer 50 min tot 1 uur in gezouten water, proef om de gaarheid te controleren. Of gebruik bonen uit blik.
  • Snij de ui en de look fijn. Doe wat olijfolie in een zware pot en bak er de ui in tot hij mooi bruin wordt. Voeg dan de fijngesneden prei, de look en de chilipeper toe. Laat even meebakken.
  • Voeg alle kruiden en specerijen toe. Laat ze kort meebakken en voeg dan ook de tomaten puree toe. Zet je vuur niet te hard, anders bakt het aan.
  • Voeg dan de linzen, de bonen, de tomaten in stukjes en de bouillon toe en breng zacht aan de kook. Laat ongeveer 1 uur bubbelen. Proef en kruid verder af naar smaak.
  • Serveer met stukjes avocado, een schepje zure room en eventueel wraps en rijst. Smakelijk.
Trefwoord familiegerechten