Ik hou van Mexicaans eten. Chili, burrito, wraps en fajita’s. Lekker! Tijdens onze trip naar Londen, kochten we glutenvrije maistortilla’s, die ik dringend wou gebruiken. Tegelijk kochten we maisbloem om ooit zelf tortilla’s mee te maken, maar dat zal voor een andere keer zijn.

Sinds een paar weken, valt mijn eigen weekplanning wat in duigen, waardoor ik minder goed voorbereid naar de supermarkt vertrek. Met deze keer als resultaat: biefstuk vergeten. Nochtans was het de bedoeling dit gerecht te maken met steak. Nu goed, de kip die ik meebracht voor iets anders werd dan maar gebruikt voor de fajitas. Totaal geen probleem, want even lekker.

In dit gerecht gaan we grillen. Dus steek ofwel je BBQ aan, haal je grilpan boven of gebruik eventueel een elektrische gril. Als je dit allemaal niet in huis hebt, geen probleem: kies voor je oven en bak alles of neem eventueel gewoon een pan met wat olijfolie.

Grillen gebeurd op hoge temperatuur wat een beetje tricky is, aangezien je spullen snel kunnen aanbranden en dat is allesbehalve gezond. Dit lossen we op door onze groenten en ons vlees vooraf te marineren. Net voordat je grilt, laat je de marinade goed afdruipen vooral wanneer je BBQ-ed. Olie op het vuur, weet je wel, met als gevolg dat je vlammen krijgt en dan is gezondheid ver te zoeken.

Zelf marinades maken is fantastisch. Het is totaal niet moeilijk: je gebruik een goeie olie en smaakmakers. Voor winterse marinade wordt er vaak rode wijn gebruikt, in de zomer houden we het liever licht en luchtig. Olie dus met verse of gedroogde kruiden en eventueel een zuurtje erbij (limoen of citroen).

Het verschil tussen kip en steak is de gaartijd van het vlees. Kip moet (!) uitgebakken zijn, steak liever niet. Als je dus steak gebruikt, dan kan je hem 30 minuutjes op kamertemperatuur laten komen en hem dan ‘saignant’ grillen. Het probleem met de kip en de hoge temperatuur van de grill is dat de buitenkant verbrandt, terwijl de binnenkant nog rauw is, en dat willen we absoluut vermijden. Leg je kip dus eerst ongeveer 30 minuten in een warme oven. Dat wil zeggen op ongeveer 60°C, zo wordt je kip bijna gaar en zorgt het laatste duwtje op de gril er voor dat je kip perfect, boterzacht en sappig op je bord komt, met langs buiten een krokant korstje.

Ook de groentjes worden gegrild, dat geeft weer eens een verrassende smaak. Gril je op je BBQ, dan kunnen speciale schaaltjes makkelijk zijn, om te voorkomen dat je groenten door de gril vallen.

Maak je marinade de dag voordien klaar en laat je kip een dagje marineren.

fajitas

Gegrilde kip fajitas

Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 1 uur 1 minuut
Gang Makkelijk doordeweeks
Keuken Amerikaans, Zuid-Amerikaans
Porties 4 personen
Ingrediënten
  
  • 4 kipfilets
  • 2 rode paprika's in reepjes snijden
  • 2 gele paprika's in reepjes snijden
  • 2 uien in reepjes snijden
  • 2 avocado's
  • 1 potje zure room
  • 1 potje verse koriander
  • 8 maistortilla's of andere
  • 1 zakje cheddar geraspt

Voor de marinade

  • 6 eetlepels limoensap
  • 1 dl olijfolie
  • 3 teentjes knoflook gepeld en in stukjes gesneden
  • 1 rode chilipeper fijngesneden, zaadjes verwijderd
  • 2 koffielepels chilipoeder
  • 2 koffielepels gemalen komijnzaad
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • peper
  • zout

Instructies
 

  • Voed alle ingrediënten voor de marinade samen en meng dit alles goed. Zet er eventueel kort de handmixer in. Hou een 5-tal eetlepels apart voor de groenten en gebruik de rest om de kip te marineren.
  • Doe je marinade voor de kip met een handvol korianderblaadjes in een plastiekzakje en doe er de kipfilets bij. Wrijf de filets goed in zodat ze mooi gemarineerd zijn. Zet een nachtje in de koelkast.
  • Verwarm je oven op 60°C - 70°C. Leg de kip in een ovenschotel en laat je vlees ongeveer 30 min warm worden in de oven.
  • Snij de paprika's en de ui in lange reepjes. Marineer de groenten met de overgehouden marinade. De marinade waar de kip in lag, doe je weg, want er heeft dus rauwe kip ingezeten.
  • Verwarm je grill of BBQ en smeer de grill in met wat olijfolie. Laat de marinade van de kip druipen en bak ze tot ze mooi gaar is. Haal van de grill en leg op een snijplank. Dek af met alufolie en hou ze warm. Laat 10 minuten rusten.
  • Gril ondertussen je groenten op de gril. Laat ze 10 minuten grillen, zodat ze nog wat beet hebben. Warm ondertussen de tortilla's in de oven.
  • Snij de avocado in schijfjes en meng de zure room met peper en zout.
  • Leg op elke tortilla een schep groenten. Snij de kip in repen en leg ze op de groenten. Strooi er wat cheddar over en een schepje zure room en werk af met avocado en verse koriander.
  • Zet eventueel alles in kommetjes op tafel en laat iedereen zijn eigen tortilla maken.
Trefwoord familiegerechten