[fullwidth background_color=”” background_image=”” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_webm=”” video_mp4=”” video_ogv=”” video_preview_image=”” overlay_color=”” overlay_opacity=”0.5″ video_mute=”yes” video_loop=”yes” fade=”no” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”” padding_top=”20″ padding_bottom=”20″ padding_left=”0″ padding_right=”0″ hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” hide_on_mobile=”no” menu_anchor=”” class=”” id=””][one_full last=”yes” spacing=”yes” center_content=”no” hide_on_mobile=”no” background_color=”” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” border_position=”all” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”” padding=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”” animation_direction=”” animation_speed=”0.1″ class=”” id=””]

De eindejaarsfeesten komen nu wel heel dichtbij en hoewel het momenten van vreugde, plezier en gedeeld geluk zijn, brengen ze voor heel wat gastvrouwen en -heren, heel wat stress met zich mee.

We willen uitblinken, het onderste uit de kan halen en iedereen versteld laten staan over onze kookkunsten. Al deze druk zorgt er vaak voor dat voor het feest begint er ruzies ontstaan en we compleet gestresseerd raken. Dag feest…

Met deze tips gaat het hopelijk dit jaar veel beter.

[title size=”3″ content_align=”left” style_type=”none” sep_color=”” margin_top=”” margin_bottom=”” class=”” id=””]1. Voor een keer… onderschat jezelf[/title][imageframe lightbox=”no” lightbox_image=”” style_type=”none” hover_type=”none” bordercolor=”” bordersize=”0px” borderradius=”0″ stylecolor=”” align=”center” link=”” linktarget=”_self” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”0.1″ hide_on_mobile=”no” class=”” id=””] [/imageframe]

Natuurlijk ben jij een fantastische kok en kan je de moeilijkste gerechten op tafel toveren. Voor één keer: onderschat jezelf. Kies bewust voor een makkelijk haalbaar menu. Misschien met gerechten die je vooraf hebt geprobeerd en waarvan je weet dat je ze bijna met je ogen toe kan klaarmaken.

Zorg er voor dat deze dagen ook een feest voor jou en bij uitbreiding je gezin zijn. Zorg er voor dat er geen geruzie ontstaat omdat jij de lat te hoog gelegd hebt. Je bezoek heeft trouwens ook de voorkeur aan een leuke ontvangst dan aan een perfect menu met morsige gastheren.

[title size=”3″ content_align=”left” style_type=”none” sep_color=”” margin_top=”” margin_bottom=”” class=”” id=””]2. Vul de bar[/title][imageframe lightbox=”no” lightbox_image=”” style_type=”none” hover_type=”none” bordercolor=”” bordersize=”0px” borderradius=”0″ stylecolor=”” align=”center” link=”” linktarget=”_self” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”0.1″ hide_on_mobile=”no” class=”” id=””] [/imageframe]

Als je een beetje op mij lijkt, dan ben je zo in beslag genomen door je koken, dat je de drank wat uit het oog verliest.

Ruimschoots op voorhand, zoals dit weekend, vul je bar op en sla de nodige drank in. Zet alles koel en controleer of je glazen (die soms wel een paar maand in de kast staan) proper zijn.

Hetzelfde geld voor bestek en borden. Controleer of je het nodige hebt en zorg dat het proper is.

Dit is een trouwens een goeie om uit te besteden…

[title size=”3″ content_align=”left” style_type=”none” sep_color=”” margin_top=”” margin_bottom=”” class=”” id=””]3. Vorm een team[/title][imageframe lightbox=”no” lightbox_image=”” style_type=”none” hover_type=”none” bordercolor=”” bordersize=”0px” borderradius=”0″ stylecolor=”” align=”center” link=”” linktarget=”_self” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”0.1″ hide_on_mobile=”no” class=”” id=””] [/imageframe]

Hé, je staat er niet alleen voor! Schakel zoveel mogelijk mensen in die je kunnen helpen.

Stel iedereen verantwoordelijk voor iets waar ze goed in zijn. Je partner kan voor de drankjes zorgen, de kinderen kunnen de hapjes doen en de feesttafel dekken. Dat vinden ze meestal heel erg leuk. Onthou dat je niet in een tijdschrift leeft. Ik bedoel hiermee: je versiering hoeft niet perfect te zijn. Wie maalt er om een vork die rechts zou liggen of een glas dat verkeerd staat? Laat ‘perfect’ los

[title size=”3″ content_align=”left” style_type=”none” sep_color=”” margin_top=”” margin_bottom=”” class=”” id=””]4. Leer wat van een professionele chef[/title][imageframe lightbox=”no” lightbox_image=”” style_type=”none” hover_type=”none” bordercolor=”” bordersize=”0px” borderradius=”0″ stylecolor=”” align=”center” link=”” linktarget=”_self” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”0.1″ hide_on_mobile=”no” class=”” id=””] [/imageframe]

Vraag jij je ooit af hoe ze het soms doen in een restaurant om voor zoveel mensen te koken.

Belangrijk is dat het die mensen hun job is en dat ze in feite niets anders te doen hebben dan te koken. Wanneer jij mensen uitnodigt dan ben je niet alleen kok, maar ook gastvrouw, entertainer en plongeur (afwasser). Dat is heel wat. Je kan het dus wellicht niet zo goed doen als een professionele kok.

Maar volgende zaken kan je wel oppikken:

  • Lees een recept volledig door en beeld je in hoe het er uit moet zien op je bord. Heb je veel tijd? Maak dan wat extra garnituren, maar hou de basis van je gerecht simpel. Door je garnituren kan je het extra feestelijk maken en gebeurt er op het laatste moment een drama, dan is de basis op zijn minst klaar.
  • Maak je MEP, of je mise en place. Voor al je gasten er zijn, maak je alles wat vooraf kan ook daadwerkelijk vooraf klaar. En ik bedoel echt vooraf. Maak de dag voordien al dingen klaar of zelfs nog vroeger. Soepen bijvoorbeeld, kan je makkelijk invriezen en ontdooien.
  • Duid je helpers aan en licht ze in. Verwacht je dat je partner of je kinderen helpen opdienen of borden dresseren. Zeg dat vooraf en leg duidelijk uit wat je van hen verwacht.
  • Maak je keukentafel helemaal leeg. Wil je borden mooi dresseren? Dat neemt veel plaats in beslag. Maak je keukentafel met het oog hierop vooraf helemaal leeg.
  • Gebruik je oven. Zowel om zaken op te warmen, maar even goed om je borden te warmen. Eten wordt snel koud op een koud bord, en dat is wel heel onaangenaam. Warme borden voorkomen dit. Zet je borden 10 minuten in de oven op 180°C. Opgelet gebruik dan wel ovenhandschoenen!
[title size=”3″ content_align=”left” style_type=”none” sep_color=”” margin_top=”” margin_bottom=”” class=”” id=””]5. Stel een ceremoniemeester aan. [/title][imageframe lightbox=”no” lightbox_image=”” style_type=”none” hover_type=”none” bordercolor=”” bordersize=”0px” borderradius=”0″ stylecolor=”” align=”center” link=”” linktarget=”_self” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”0.1″ hide_on_mobile=”no” class=”” id=””] [/imageframe]

Elk groot feest heeft er één. Waarom jij niet. Misschien heb je wel een nichtje of een neefje die altijd flauwe moppen uithaalt. Vraag gewoon aan hem of haar om het feest op gang te trekken. Laat ze een paar leuke activiteiten bedenken voor de avond.

[title size=”3″ content_align=”left” style_type=”none” sep_color=”” margin_top=”” margin_bottom=”” class=”” id=””]6. Denk er aan om te ontspannen[/title][imageframe lightbox=”no” lightbox_image=”” style_type=”none” hover_type=”none” bordercolor=”” bordersize=”0px” borderradius=”0″ stylecolor=”” align=”center” link=”” linktarget=”_self” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”0.1″ hide_on_mobile=”no” class=”” id=””] [/imageframe]

Het is feest weet je wel? Ontspan je en gun jezelf wat extra.

Kies voor een menu dat je helemaal vooraf kan klaarmaken, of haal gewoon iets bij een traiteur. Voor het feest begint: ontspan even in een lekker warm bad, maar jezelf helemaal mooi en schitter!

[/one_full][/fullwidth][alert type=”custom” accent_color=”#d2d2d2″ background_color=”#6666a4″ border_size=”1px” icon=”fa-comment-o” box_shadow=”yes” animation_type=”0″ animation_direction=”left” animation_speed=”1″ class=”” id=””]Wat vind jij van al deze tips? Heb je andere tips? Laat het weten in de comments[/alert]