Een gerecht waarvoor je in feite geen recept nodig hebt, alleen je gezonde verstand. Dit is voor mij één van de recepten die ik op tafel zet, wanneer het snel moet gaan en ik een keertje weinig zin heb om te koken, laat staan na te denken over het recept. Het proces toont hoe ik liefst kook, vooral als er weinig tijd is.

  • Gebruik gewoon de groenten van het seizoen, meng met abrikoos (maar je zou ook dadels, rozijnen of vijgen kunnen gebruiken) en giet er tomaten uit blik over.
  • Goed kruiden met zowel verse als gedroogde kruiden en even laten doorkoken.
  • Daarbij kan je ook nog kiezen uit de eiwitten die je toevoegt: kip, vis, rund. Laat gewoon meekoken in je pot, hoewel veggie ook perfect kan.
  • Tot slot, als je veel honger hebt, kook wat rijst of quinoa
  • Klaar en iedereen lust dit.

Tips: Oefen met dit proces en je kan elke week snel iets gelijkaardigs, maar toch anders op tafel zetten

Gezond want: Gedroogde vruchten bevatten natuurlijke suikers, zo wordt je gerecht lekker zoet, zonder een aanslag te plegen op je bloedsuikerspiegel

stofpot-van-kip-met-quinoa

Kipstoofpot met abrikoos

Kipstoofpot met abrikoos

Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 30 min
Totale tijd 45 min
Gang Makkelijk doordeweeks
Keuken Midden-Oosten
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 4 kippenbouten
  • 2 rode paprika's
  • 2 gele paprika's
  • 1 ui
  • 3 preien wit
  • 3 wortelen
  • 1 groot blik tomaten
  • 1 bot koriander
  • 1 el ras-el-hanout
  • 3 teentjes knoflook
  • 10 gedroogde abrikozen
  • 150 gr quinoa
  • 1 bot waterkers
  • 300 ml groentenbouillon
  • 1/2 pakje bieslook
  • peper
  • zout
  • kokosolie

Instructies
 

  • Smelt kokosolie in een pan en bak de fijngesneden uitjes licht aan op zacht vuur. Snij ondertussen de rest van de groenten in kleine stukjes en voeg ze telkens toe aan je pot. Hardste groenten eerst: wortel, paprika, prei, look. Kruid met peper en zout en flink wat ras-el-hanout. Giet er de tomaten over en voeg de kip toe. Zet een deksel op de pot en laat pruttelen tot de kip gaar is. Voor bouten, ongeveer 20 à 25 minuten.
  • 10 minuten voor het einde voeg je de, in stukjes gesneden, abrikozen toe en laat ze meekoken. Net voor het opdienen roer je er de fijngesneden koriander onder. Kruid eventueel bij.
  • Spoel de quinoa grondig onder koud water. Doe de bouillon in een kom en breng aan de kook. Kruid met peper en zout en voeg de quinoa toe. Kook gedurende 15 minuutjes op zacht vuurtje. Haal van het vuur en laat de quinoa nog even wellen zonder deksel. Roer er wat fijngesneden bieslook onder.
  • Was de waterkers en laat ze drogen op een keukenhanddoek of keukenpapier.
  • Schep je stoofpot in diepe borden, met een lepel quinoa en wat waterkers. Zo lekker en makkelijk!