Een makkelijk receptje dat je de dag erna makkelijk kan meenemen in de lunchbox. Met Quinoa kan je werkelijk alle kanten op. Je kan hem gebruiken als ontbijt, als lunch, avondmaal, zelfs in dessertjes kan hij verwerkt worden. Je hoeft hem dus echt niet alleen maar te gebruiken als vervanging van rijst of pasta. Hoewel we dat hier wel doen 😉

Quinoa komt eveneens in een rode en zwarte variant. De kooktijd van deze kan iets langer zijn dan de witte, maar voor de rest zijn ze gelijkaardig. Wel leuk om eens rood, zwarte en geel op je bord te hebben. Ideaal toch voor een supportersmaaltijd? Meng dus gerust de verschillende kleuren.

Quinoa is een glutenvrij graan, dat bovendien rijk is aan eiwitten en micro-nutriënten. Reken op ongeveer 80 tot 100 gram ongekookte quinoa voor een portie als hoofdgerecht. Belangrijk is dat je je quinoa altijd zeer goed spoelt voor het koken. Quinoa heeft immers een beschermlaag dat bitter smaakt en je maaltijd er niet echt beter op maakt. Spoelen dus. In een fijn zeefje onder koud stromend water, gedurende ongeveer 2 minuten.

Kies de groenten die je lekker vindt. Bijna alles kan er in. Je kan ook mixen tussen rauwe en gebakken/gekookte of gestoomde groenten. Zorg ook voor voldoende kruiding. Zeker peper en zout en dan een kruiding die bij de stijl van je recept past. Hier heb ik gekozen voor Ras-el-hanout. Een Oosterse mengeling, die goed bij de merguez worstjes past. Vul aan met verse kruiden (munt, koriander) en je waant je direct op vakantie. Wat mij er doet aan denken dat je deze salade dus ook kan meenemen voor onderweg.

quinoacouscous-met-merguez

Quinoa met merguez

Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 35 minuten
Gang Makkelijk doordeweeks, On the road
Keuken Universeel
Porties 4 personen
Ingrediënten
  
  • 640 ml water of bouillon
  • 320 gr quinoa
  • 4 wortels
  • 2 rode/gele paprika's
  • 1 courgette
  • 2 uien
  • 2 teentjes look
  • 1 bosje koriander
  • 1 bosje platte peterselie
  • 1/2 bosje munt
  • 8 merguez worstjes
  • peper
  • zout
  • 1 eetlepel ras-el-hanout
  • 1 bakje kerstomaatjes

Instructies
 

  • Spoel de quinoa grondig onder koud stromend water
  • Breng de bouillon/water aan de kook en kook de quinoa ongeveer 10 tot 12 minuten. Proef om de garing te controleren. Als er nog bouillon overblijft, giet de quinoa dan af in een vergiet.
  • Snij alle groenten in kleine blokjes. Hak ook de verse kruiden (koriander, munt en peterselie) fijn. Snij de tomaten in 2.
  • Bak ondertussen de worsten mooi bruin in wat kokosolie. Haal uit de pan en giet overtollig vet weg.
  • Doe eventueel wat extra kokosolie in de pan en bak alle groentjes en de ras el hanout kort.
  • Doe de quinoa, de groenten en de kruiden in een grote mengkom. Kruid af met peper en zout en meng er wat olijfolie onder. Serveer er de worstjes bij.
Trefwoord familiegerechten