Neen, natuurlijk niet de rat uit de Disney film, wel het lekker Franse gerecht op basis van groenten en tomaten, dat perfect past bij lamsvlees of in dit geval bij je BBQ.

Het verschil met een Provencaalse saus, is niet zo heel groot. Bij de provencaalse saus voeg je gewoon meer gepelde tomaten toe, waardoor je dus saus krijgt. Je laat het geheel ook iets langer koken. Een ratatouille is eerder een mengeling van lekkere gebakken groentjes, die nog iets beet hebben.

Laat dus voortaan ook de Provencaalse sausen in potten voor wat ze zijn en maak deze lekker saus gewoon zelf. Als je een grote portie maakt, kan je ze invriezen en enkele maanden bewaren.

Dit is een goeie oefening voor volgende zaken:

  • Snijtechnieken, wanneer je tijd hebt is dit de uitgelezen kans om brunoise (vierkante blokjes) te leren snijden uit … courgettes. Die zijn ideaal omdat ze zacht zijn en dus makkelijk snijden.
  • Gaartijd van groenten: wanneer je de groentjes nog knapperig vil, dan zal je rekening moeten houden met hun gaartijd. Uien mogen altijd zacht zijn, dus die snij en bak je eerst. Terwijl je uien in de pot zitten, snij je de paprika. Deze hebben een lange baktijd, net als worteltjes. Terwijl je paprika’s bakken, snij je de aubergine en dan de courgette. Zo is alles op hetzelfde moment klaar en zijn je courgettes en aubergines geen moes geworden. Bovendien spaar je tijd uit, want terwijl de uien en paprika’s garen, kan je de rest snijden.

Tip. Misschien verteer je moeilijk paprika’s? Wanneer je ze schilt, worden ze makkelijker verteerbaar, of neem de zoete, lange paprika’s die leveren veel minder problemen. Schillen kan je doen met een doodgewone dunschiller.

Ratatouille

Voorbereidingstijd 20 min
Bereidingstijd 20 min
Totale tijd 40 min
Gang Makkelijk doordeweeks, Vegetarisch
Keuken Mediteraans
Porties 1 pot
Ingrediënten
  
  • 2 uien in stukjes gesneden
  • 2 teentjes look
  • 2 rode paprika's
  • 2 groene paprika's
  • 1 aubergine
  • 2 courgettes
  • 4 tomaten
  • olijfolie
  • peper
  • zout
  • 1 el rozemarijn
  • 1 el tijm
  • 1 el oregano
  • 1 el paprikapoeder eventueel gerookt, maar dan een koffielepel

Instructies
 

  • Doe 2 eetlepels olijfolie in een kom en bak hierin de fijngesneden uien en de look. Laat zachtjes bakken zonder dat ze bruinen. Voeg alle kruiden toe en laat mee bakken op zacht vuur.
  • Schil ondertussen de paprika's. Snij in 4 en haal de pitjes er uit. Snij in blokjes en voeg toe aan de uien. Laat zacht garen
  • Pel ondertussen de tomaten en snij ze in vier. Verwijder de pitten en snij verder in stukjes. Voeg toe aan de groenten. Als je provencaalse saus wil, kan je tomaten uit blik gebruiken en wat water toevoegen.
  • Snij de aubergines en de courgettes en voeg toe. Laat nog 5 minuten sudderen en serveer op de BBQ.