/Cashewnoten kaas

Cashewnoten kaas

Cashewnotenkaas? Zoals in kaas van … cashewnoten? Jawel, en helemaal lactosevrij! Dit is een heerlijk broodsmeersel of een lekkere dip voor allerlei rauwe groentjes.

Dit receptje is gebaseerd op de veganistische keuken. Het is zeker niet mijn bedoeling om veganistisch te eten, maar wat zijn veganisten inventief! Ze maken allerlei zaken zonder dierlijke producten, waarvan je je moeilijk kan voorstellen dat het ook nog lekker zou zijn om te eten. Heerlijk werken met meer plantaardige producten en iedereen die het ook nog eens super lekker vindt.

Sinds ik kookworkshops in energetisch koken volg, komen er regelmatig veganistische recepten aan bod. Bovendien zie je ook in het paleo dieet, het bulletproofdieet, de Voedselzandloper, Pascale Naessens en zelfs Sandra Bekari terugkomen: dat dierlijke melkproducten helemaal niet zo gezond zijn voor mensen. Maar wie kan er nu zonder kaas of melk? Sinds ik dit ontdekt heb (samen met zelfgemaakte plantaardige melk) ik alvast een beetje meer.

Door deze basisversie te laten fermenteren kan je blijkbaar ook half harde kazen maken, maar dat is voor een volgend hoofdstuk.

In het recept zal je waarschijnlijk 2 rare zaken opmerken: Gistvlokken en probiotica capsules. Beiden zijn te verkrijgen in Bioplanet. De probiotica capsules (in de koelkast), zijn alleen noodzakelijk wanneer je de kaas wil laten fermenteren of langer bewaren in je koelkast. De gistvlokken zijn onmisbaar, want zij zorgen voor de ‘kaas’smaak. Gistvlokken zijn niet te vergelijken of te vervangen door gewone gist. Bovendien zorgen ze niet voor problemen bij mensen die Candida hebben. Ze zijn dus volkomen veilig en gezond. Mijn voorkeur gaat uit naar de vlokken van Natufood, omdat deze gegarandeerd glutenvrij zijn, je kan ze online bestellen, maar wanneer gluten geen probleem vormen kan je ze ook kopen bij Bioplanet.

In het recept gebruik ik koppen als maat. Deze kan je ook online bestellen of kopen in elke kookwinkel of in het geval van dit recept kan je gewoon een tas nemen van ongeveer 250 ml.

Cashewnoten kaas
Recept Afdrukken
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Voeg to aan Menu Plan:
Dit recept is toegevoegd aan je Menu Plan
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Prep Tijd 10 min
Passieve Tijd 2 - 6 uur
Porties
grote pot
Ingrediënten
  • 1 kop cashewnoten Gedurende 2 tot 6 uur geweekt in mineraalwater
  • 4 soeplepels gistvlokken
  • 1 koffielepel appelcider azijn
  • 1 koffielepel zout
  • 1/2 kop mineraalwater
  • 1 capsule probiotica optioneel
  • peper
  • groene verse kruiden naar smaak
Prep Tijd 10 min
Passieve Tijd 2 - 6 uur
Porties
grote pot
Ingrediënten
  • 1 kop cashewnoten Gedurende 2 tot 6 uur geweekt in mineraalwater
  • 4 soeplepels gistvlokken
  • 1 koffielepel appelcider azijn
  • 1 koffielepel zout
  • 1/2 kop mineraalwater
  • 1 capsule probiotica optioneel
  • peper
  • groene verse kruiden naar smaak
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Voeg to aan Menu Plan:
Dit recept is toegevoegd aan je Menu Plan
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Instructies
  1. Laat je cashewnoten gedurende 2 tot 6 uur weken in mineraalwater. Giet ze af in een vergiet. Het water mag weg.
  2. Doe alle ingrediënten (behalve peper en kruiden) in een stevige blender of Thermomix. Mix tot je een mooie homogene kaas hebt. Proef en voeg naar smaak wat meer gistvlokken toe.
  3. Kruid met zwarte peper en meng er fijngesnipperde kruiden onder, indien je een kruidenkaas wil.
Deel dit Recept

2 Comments

  1. Evy 10/01/2018 at 10:33 - Reply

    Wat zijn gistvlokken precies aub?

    • Sylvianne Spitaels 15/01/2018 at 09:28 - Reply

      Het zijn vlokken van inactieve gist, die rijk zijn aan vitamine B en een smaak hebben die sterk lijkt op kaas. Deze vlokken worden vaak gebruikt door vegans, die ze oa gebruiken om de smaak van kaas na te bootsen. Wie allergisch aan lactose kan hiermee toch genieten van een heerlijke kaassmaak. Ze zijn te koop in Bio winkels. Heb je een tarwe of gluten allergie? Let dan wel even op dat je het soort koopt zonder toegevoegde tarwe. Leuk product om eens te proberen!

Leave A Comment