Nu je mayonaise en vinaigrette kan maken, is het tijd voor een andere topper: Pesto. In dit recept gaan we voor de basisversie: t.t.z.. met basilicum en pijnboompitten. Pesto kan je echter maken met tal van groenten: spinazie, het groene blaadje van radijzen, boerenkool,… Het principe is steeds min op meer hetzelfde, maar de smaak is uiteraard totaal anders.

In dit recept ook nog even aandacht voor quinoa en hoe die gekookt kan worden. Ondertussen kent bijna iedereen Quinoa (normaal wordt dit uitgesproken als kienwaa), het is best populair omdat het als superfood geklasseerd wordt. Op zich is dat natuurlijk helemaal niet belangrijk. Wel belangrijk is dat dit een fijn (pseudo) graan is, dat wel gezonder is dan bijvoorbeeld witte pasta.

Het is afkomstig uit de Andes en bevat van alle granen het meeste eiwitten en het minst koolhydraten. Bovendien is het glutenvrij. Het is een goede bron van ijzer, koper en vitamine B1 en B6. Ook van magnesium, fosfor, mangaan en folaat.

Quinoa is verzadigend, dat betekent dat je er wel even vol van zit en dus ideaal als lunch, maar door het hoge magnesiumgehalte ook uitermate geschikt voor een goede nachtrust.

Quinoa bevat een onzichtbaar vliesje rond de korreltjes, die je best goed kan afspoelen alvorens het te gebruiken, anders smaakt hij heel erg bitter. Voor de rest kook je hem als rijst:

  1. Spoel je quinoa grondig en kook hem in 2 keer zijn volume aan water. Dit wil zeggen, neem een kopje quinoa en voeg 2 kopje water toe. Voeg wat zout toe aan het water en laat 10 tot 15 minuten zachtjes koken onder deksel. Controleer de gaarheid en laat de quinoa nog even wellen
  2. Anderzijds kan je de quinoa na spoelen evengoed koken in een grotere hoeveelheid water en hem achteraf afgieten. Laat het dan in je vergiet nog even ‘opdrogen’
  3. Een derde manier en misschien de meest smaakvolle is om de quinoa klaar te maken zoals risotto. Doe 2 tot 3 el olie in je pan. Snipper een sjalotje fijn en laat het in de warme olie zacht worden (niet bruinen, dus op middelhoog vuur. Voeg dan ipv water bouillon toe (dat kan je natuurlijk ook in de eerste en de tweede methode). Je hoeft niet telkens een lepel toe te voegen zoals bij risotto, maar direct de dubbele hoeveelheid van je quinoa zoals bij methode 1.

Je hebt telkens de keuze om hem op te zetten met koud dan wel kokend water. Om te controleren of hij gaar is, is de beste methode: proeven! Quinoa hoort zacht te zijn, maar niet zo zacht dat hij papperig is.

Hoe je de pesto klaarmaakt vind je hier. Dit is trouwens in 5 minuten gefixed, dus je hoeft absoluut nooit nog een potje uit de supermarkt te kopen. Wanneer je hem in een goed afsluitbaar potje bewaard en er bovenop wat olie giet, is hij zeker 1 week houdbaar in de koelkast.

De rest van het slaatje is dus heel makkelijk gehouden, zo is het niet alleen snel klaar, maar kan je focussen op de quinoa en de pesto. Maak een dubbele hoeveelheid, want dit bewaard zeker 2 dagen en kan zowel warm als koud gegeten worden. Perfect voor de lunchbox dus.

quinoa-pesto-kip

Quinoaslaatje met kip en pesto
Recept Afdrukken
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Voeg to aan Menu Plan:
Dit recept is toegevoegd aan je Menu Plan
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Prep Tijd 15 min
Kook Tijd 15 min
Porties
personen
Ingrediënten
  • 4 kipfilets bio
  • 250 gr quinoa
  • 2 sjalotjes fijngesnipperd
  • 1 doosje kerstomaatjes in 2 gesneden
  • 350 gr doperwtjes vers of diepvries
  • 1 portie pesto zelfgemaakt
  • peper
  • zout
  • kokosolie
  • olijfolie
  • 4 lenteuitjes fijngesneden
Prep Tijd 15 min
Kook Tijd 15 min
Porties
personen
Ingrediënten
  • 4 kipfilets bio
  • 250 gr quinoa
  • 2 sjalotjes fijngesnipperd
  • 1 doosje kerstomaatjes in 2 gesneden
  • 350 gr doperwtjes vers of diepvries
  • 1 portie pesto zelfgemaakt
  • peper
  • zout
  • kokosolie
  • olijfolie
  • 4 lenteuitjes fijngesneden
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Voeg to aan Menu Plan:
Dit recept is toegevoegd aan je Menu Plan
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Instructies
  1. Zet een pan op het vuur en rooster hierin de pijnboompitten (voor de pesto - zie dat recept). Laat ze in de koelkast afkoelen.
  2. Verhit daarna de pan op hoog vuur en voeg de kokosolie toe. Bak hierin de kipfilet langs weerszijden mooi bruin. Draai het vuur dan lager en laat de kip verder garen (ongeveer 10 min). Draai regelmatig op en kruid met peper en zout
  3. Zet een kom op met gezouten kokend water. Wanneer je water kookt, voeg je de doperwten toe en laat ze 4 minuten ongeveer koken. Giet ze af en spoel ze onmiddellijk met ijskoud water. Hou opzij.
  4. Kook de quinoa volgens de derde methode.
  5. Terwijl de quinoa kookt en de kip bakt, maak je de pesto en snij je de tomaten in 2.
  6. Meng de quinoa met tomaten en doperwten en kruid met peper en zout. Giet er naar smaak wat olijfolie over.
  7. Serveer met de kip en de pesto. Strooi er de fijngesneden lenteuitjes over. Makkelijk en lekker!
Deel dit Recept